top of page
revista teringa menjador.jpg

Les famílies quan fan la primera visita a l'escoleta, s'interessen molt pel tema del menjar. Primer de tot volen saber si tenim cuina pròpia, qui prepara el menjar i com funciona tot el moment del dinar. Aquest tema és un dels nostres preferits, especialment enguany.

Però començarem des del principi. La nostra master chef es diu Pili, té una llarga experiència de preparar menjar de petits i moltes mares i pares s'alegrarien si els preparés carmanyoles de puré pels caps de setmana. L'espai que empra per fer la seva màgia no és molt gran però la veritat és que des d'allà surt el millor del millor. Fins i tot, la seva amanida a l'escoleta la mengen super bé, quan a casa, almenys pel que diuen els papis, molts no la volen ni tastar.

A na Pili l'ajuda tenir el menú fet i no pensar en què cuinar, com nosaltres ho hem de fer cada dia a casa. El menú l'ha elaborat na Maria Colomer Valiente, col.legiada com a dietista-nutricionista, seguint les recomanacions per menús infantils.

Al menú que enviam a les famílies es troba tota la informació dels ingredients utilitzats per confeccionar els plats. Hi ha de tot: pèsols, pastanaga, indiot i peix, sopeta i amanida. Tot ben talladet i atractiu per la vista amb un gust que combina diferents sabors. La composició dels menús dels vostres nadons segueix una sèrie de recomanacions. Cada dia hi ha una ració d'hortalisses i unes quantes vegades a la setmana ensalades amb hortalisses crues per afavorir la masticació. Al llarg de les setmanes es prioritza la fruita fresca per a postres i un dia a la setmana s'ofereix iogurt natural. Intercanviam llegums en forma de cuinat i en forma de puré, procurant que al mes es mengin 6 vegades. Alternam peixos com peix de roca, lluç, rap i llenguado; carns magres de pollastre i indiot, deixant cada 2 setmanes l'oferta de carn picada i ou 1 pic per setmana. A més a més les families tenen un suggeriment de sopar per complementar l'alimentació a casa i facilitar la planificació de menús familiars.

Però nosaltres a l'escoleta no entenem el moment de dinar només com a una hora de "repostatge". Volem que sigui un moment de plaer, de gaudir, de despertar els sentits de ser conscient que hi som tots junts i que compartim un moment important. Amb tots els anys que l'escoleta està oberta hem anat aprenent molt. Cercam estratègies perquè els aliments que al principi no agraden tant, no es converteixin en drames. Sabem que si anam a poc a poc les passes seran més llargues però més firmes i que no fa falta frisar i pressionar, sinó insistir en què el que demanam és bo, important i necessari per a créixer i ser sans. Volem que xerrin mentre mengen i la veritat surten temes que poden tranquil·lament competir amb un dinar familiar de diumenge a qualsevol casa. Tot això ho aconseguim començant ja des de petits. No hi ha pressa, assaborir vol dir degustar, però a vegades convé primer tastar que vol dir primer provar, les quantitats arriben amb el temps i en no res se sent a totes les classes: "vull més!". Aquesta manera de fer la començam ja a partir dels 12 mesos, quan els infants ja mengen a la taula. Asseguts tots junts aprenem que l'hora de dinar és un moment de compartir on tothom participa. Anam parlant i cantant durant el dinar.

 

Encara que al principi no sempre mengen tots al mateix temps, els que mengen sòlid comencen primer i després els donam el puré, a poc a poc aprenen a esperar i gaudir de tots els gustos. A la classe dels Poriolets ja mengen sols i aprenen "el protocol de bones maneres" i quan arriben a la classe de les Tortugues i els Ferrerets, ajuden a repartir els baveralls, van a cercar i retirar els plats i els feim participar activament en tot el que envolta l'hora de dinar. Tot el procés dura el que ha de durar, el que els petits necessiten i la veritat no hi ha cap infant que en el final no passi el curs amb una nota excel·lent.

bottom of page