Com és el "començar"


La paraula adaptació la coneix tothom, però quan a casa hi ha un menut o menuda que ha de començar a l'escoleta, aquesta paraula de cop i volta agafa un altre significat. Fins aquell moment tothom pot estar d'acord amb el que surt al diccionari: "Conjunt i resultat de les reaccions per mitjà de les quals un individu respon harmònicament a les diferents condicions que li planteja un determinat ambient. Procés mitjançant el qual un individu, un grup o una col·lectivitat s'acomoden i viuen en un medi físic i social." Però llegint un altre pic i pensant que el petit o la petita és un individu, que allà on el deix ha de respondre harmònicament, que les condicions les ha triat un altre i que al que la mestra li diu escoleta aquí es diu determinat ambient o medi físic i social.... potser convé canviar de registre i xerrar diferent. Primer de tot l'adaptació és un procés a tres bandes. No és només l'infant el que s'adapta sinó els seus pares i també la mestra. És important veure que cada part té la seva manera de veure la situació i a les 9 del matí, aquest procés es multiplica en el número dels infants a la classe. Per tant, podria ajudar a explicar que és el que passa en aquell moment. Triaré primer el costat de l'infant. Ens plantem davant un edifici, no sé on vaig i que faig. No hi ha cap pensament en el passat que els meus pares em van explicar que avui començaré a l'escoleta, ni cap pensament en el futur que un dia estaré content de passar per aquella porta. No hi ha cap pensament d'aquest tipus perquè no entenc el temps com a tal, per a mi en aquest moment només existeix ARA. No hi ha cap experiència que jo pugui anticipar, el concepte "Escoleta" no existeix, ara mateix estic experiencialment cec. No hi ha un punt de referència per poder comparar o planejar i així poder comparar amb el que està passant. Un altre terme que hem de tenir en compte és el "body budget" el pressupost corporal del qual depenc absolutament per poder ser feliç. Un infant entre 0 i 3 anys, per a poder funcionar i estar bé, ha de tenir la panxa plena, estar descansat, no tenir cap mal i tenir almenys un dels pilars que li aguanten el món a prop (la mami o el papi en la majoria dels casos). El meu pressupost d'energia ha d'estar equilibrat, si falla qualsevol de la llista: tinc gana, tinc son, tinc mal o no em sento segur, no hi haurà l'equilibri i jo no ho sabré gestionar. Aquests tres factors, el concepte "Escoleta" no existent i el desequilibri del meu "body budget" i no poder dir: "només serà una estoneta", són el que experimenten els infants el primer dia de l'escoleta. El seu sistema neurosensoriomotor no està prou desenvolupat per poder gestionar la situació en positiu. Necessiten més eines i més informació per poder fer-ho. Vist de part dels pares els quals ja tenen el concepte "Escoleta" clar, i tenen una raó per haver de planejar la situació així, se senten malament o almenys preocupats per com anirà "l'adaptació". Molts intenten preparar els seus menuts al que passarà, però realment no és possible. En el moment que el deixeu a la porta, la tercera part implicada en el procés que som nosaltres, les mestres, entrem en acció. Som nosaltres que ens hem de convertir en el nou pilar que aguantarà el món mentre no hi sigueu, i són nosaltres les que hem d'ampliar el concepte "Escoleta" amb vocabulari nou el qual li donarà sentit a què està passant. Depèn de nosaltres que l'ARA sigui un moment de sentir-se segur i còmode i a gust. Aquest procés que anomenen adaptació en realitat és molt més, és construir un nou món que ara mateix no existeix, un pilar que tornarà a aguantar aquell nou món. És escriure noves línies al seu diccionari: sentir-me segur, estar sense pares i no estar preocupat, compartir l'espai amb altres nins, cercar experiències noves, tocar i sentir, cantar, observar, repetir... totes aquestes paraules a partir d'ara tindran uns altres significats afegits.

Entrades destacades
Entrades recentes
Arxiu
Buscar per tags
Ens pots seguir
  • Icono social Instagram
  • Facebook Basic Square